Melk in de meterkast


Melk in de meterkast is een fotoreportage over kolven op het werk.

Over de serie

Het idee voor Melk in de Meterkast is ontstaan toen ik na de geboorte van mijn dochter weer begon met werken en met kolven. Als freelance fotograaf heb ik op veel verschillende plekken gekolfd, maar nooit in een officiële ruimte. Steeds vaker begon ik me af te vragen waarom de betreffende bedrijven geen goede kolfkamer hadden en waar hun vrouwelijke werknemers dan moesten zitten.

Als dertiger zit ik middenin een babyboom, dus het was vrij makkelijk om vrouwen te vinden die over hun kolf ervaringen wilden vertellen. Al gauw bleek, dat niemand die ik ken, een echt goede kolfruimte tot haar beschikking had. Terwijl wettelijk bepaald is dat iedere vrouwelijke werknemer recht heeft op een schone, afsluitbare ruimte, met kraan en koelkast.

De ruimtes zijn vaak niet alleen slecht (of afwezig), veel werkgevers zitten helemaal niet te wachten op een kolvende werknemer. Ook collega’s zijn niet altijd begripvol en vinden moedermelk in de gemeenschappelijke koelkast maar niets. Het was daarom niet altijd makkelijk om modellen voor mijn serie te vinden. Niet iedereen wil een fotograaf bij zoiets intiems als kolven, veel vrouwen kregen geen toestemming van hun werkgever, of wilden het niet vragen, omdat ze zich bezwaard voelden.

Uiteindelijk heb ik in een jaar tijd 23 vrouwen gevonden die zich wilden laten fotograferen. Niets op de foto’s is in scene gezet. Alle geportretteerden kolven dagelijks werkelijk in de ruimte die op de foto te zien is. Ik wilde met deze serie een goed beeld krijgen van de soms absurdistische ruimtes , maar ook vooral een discussie op gang brengen. Volgens onderzoek van 24baby.nl in augustus 2016, voldoet 84% van de kolfruimtes niet aan alle eisen. Dat moet toch beter kunnen?

Ik hoop dat deze serie kan bijdragen aan verandering. Ik wil in ieder geval iedereen bedanken die me heeft geholpen met dit project. Alle dames die ik mocht fotograferen natuurlijk en de bedrijven waar ik welkom was. Maar ook iedereen die me heeft geholpen met het vinden van nieuwe deelneemsters. Heel erg bedankt!